logotip Rafinerije Beograd
onama proizvodi projekti lokacija novosti kontakt
 

O nama

Rafinerija nafte Beograd
RAFINERIJA NAFTE A.D. BEOGRAD

Beograd
Rafinerija nafte a.d. Beograd - je najstarije i najveće preduzeće u Srbiji za proizvodnju maziva. Kao renomirani domaći proizvodjač maziva, RNB je lider u proizvodnji motornih i industrijskih ulja, mazivih masti i specijalnih maziva, ulja za obradu metala, sredstava za antikorozionu zaštitu, rashladnih fluida, kao i sredstava za odmašćivanje i čišćenje.

Rafinerija nafte a.d. Beograd u svom sklopu poseduje i postrojenje za tretman otpadnih (rabljenih) ulja. Pored toga u svojoj ponudi ima pružanje usluge trajnog zbrinjavanja zauljenih metalnih bačvi na ekološki prihvatljiv način, usluge akreditovane laboratorije za laboratorijske analize, pogon za proizvodnju duvane plastične ambalaže, kao i uslužno skladištenje.

Upravljanje društvom:

Odbor direktora:

Vlatko Jakic, Predsednik
Ljiljana Žugić, Izvršni direktor
Tomislav Micic, Neizvršni direktor

Preduzeće je osnovano daleke 1934. godine i tokom skoro osamdeset godina rada i razvoja čitava poslovna strategija Rafinerije nafte a.d. Beograd je usmerena ka stalnim tehnološkim unapređenjima proizvodnog programa i usluga.

Prvobitno preduzeće BISTRANA, osnovano 1934. godine, spaja se sa preduzećem ANTIKOR 1961. godine u jedinstveno preduzeće za proizvodnju maziva, antikorozionih sredstava i hemijskih proizvoda. Nakon integracije sa NAFTAGAS-om 1970. godine, formira se preduzeće Rafinerija nafte Beograd, sa sedištem u Beogradu, ul. Pančevački put 83.

Rafinerija nafte Beograd 1981. godine ulazi u sastav energetsko-naftno-hemijskog SOUR-a JUGOPETROL u kojoj je nosilac proizvodnje, da bi Zakonom o osnivanju javnog preduzeća NIS, 1992. godine, postala deo Naftne industrije Srbije pod današnjim nazivom.

2005. godine izdvaja se iz NIS-a i samostalno posluje do 2006.godine.

2007. godine Rafinerija nafte a.d. Beograd je tenderskim putem prodata i nastavila poslovanje  u sastavu Neochimiki grupe kompanija.
Početkom 2012. godine raskinut je ugovor o privatizaciji i Rafinerija nafte a.d. Beograd nastavlja da radi kao državno preduzeće.

Tokom godina Rafinerija nafte a.d. Beograd se transformisala od hemijske industrije u savremenu rafineriju sa značajnim tehnološkim i kadrovskim potencijalom. Rafinerija nafte a.d. Beograd svakodnevno prati potrebe i zahteve svojih korisnika i istovremeno modifikuje i unapređuje postojeće proizvode i formuliše nove. Rafinerija nafte a.d. Beograd  ima u ponudi veoma bogat proizvodni program od preko 200 različitih proizvoda i preko 450 različitih pakovanja. Kvalitet prozvoda potvrđuju i brojne nagrade i priznanja koje je Rafinerija nafte a.d. Beograd dobila u poslednjih par godina u zemlji i svetu.

Sve ovo potvrđuje činjenicu da je organizacijom i načinom poslovanja RNB već dostigla propisane evropske standarde.